Kako smršaviti

Što jesti kad ste emocionalno gladni?

Jeste li ikad primjetili kako nakon nekih negativnih emocija uzimate stvari iz frižidera ili posežete za čokoladom? Emocionalno jedenje čest je uzrok debljanja ili nemogućnosti da se riješite viška kilograma. Razlozi mogu biti dosada, zabrinutost, tuga, anksioznost, nedostatak podrške… Glavni odgovorni je endorfin (hormon sreće) čija se razina podiže prilikom konzumacije ugljikohidrata i šećera iz hrane. Jedete kad niste gladni i zapravo pokušavate pronaći sreću u hrani.

U trenutku kad shvatite da ste već jeli, važno je prepoznati emocionalnu glad, a nakon toga i sam uzrok koji morate riješiti.

Ako jedete iz dosade, napravite okruženje u kojem vam neće biti dosadno. Sjetite se starog ormara koji možete pospremiti, naći se s prijateljicama i kupiti dio odjeće u koji trenutno ne možete stati, ali će vam poslužiti za motivaciju. Umjesto jela, izađite u šetnju, napravite koju vježbicu, osmislite novi recept, meditirajte, družite se s ljudima koji vam donose pozitivnu energiju.

Kad ste zabrinuti radi bilo čega (fakultet, posao, obitelj…), pokušajte s razgovorom ili boljom organizacijom, ovisno o situaciji. Sjetite se da, koliko god više pojeli, neće dugoročno riješiti to što vas brine.

Tuga ili anksioznost mogu dovesti do puno gorih poremećaja. Koliko god bilo teško, sjetite se da uvijek, ali baš uvijek može biti i gore.

Kad je u pitanju nedostatak podrške ili nerazumjevanje okoline, morate to prihvatiti tako kako je. Zamislite kako je zvučalo mojim roditeljima i prijateljima kad sam rekla da ću skinuti 40 kg. Naravno da se činilo nemoguće. Samo za primjer, tadašnjem dečku sam kroz cijeli svoj proces mršavljenja pekla pizze, radila umake za tjestenine i sve ono što nisam mogla ni htjela sebi priuštiti. Kad sam skinula 53 kilograma, pojedinci su pričali da ću se vratiti na staru težinu. 2 godine od održavanja težine nekima sam premršava. Najvažnije je da se vi osjećate dobro i da ste zadovoljni sobom jer nikad nećete uspjeti ako pokušavate udovoljiti svakom.

Imati podršku u bilo kojem smislu je svakako poželjno, ali morate zapamtiti da ste sami sebi najveća podrška. Možete dobiti smjernice, preporuke ili savjete, ali na kraju nitko neće riješiti vaš problem s težinom umjesto vas.

Ako i dalje imate potrebu jesti, popijte čašu vode i pričekajte 10-ak minuta jer se može dogoditi da ste osjećaj žeđi zamjenili glađu. Iako znate da niste gladni, u stresnim situacijama umjesto za brzom hranom i slatkišima odaberite voće ili povrće.

One Comments

  • Reply

    Maria

    svibanj 4, 2016

    Super su mi tvoji savjesti jer totalno razumiješ borbe pretilih ljudi i na jednostavan način dijeliš svoju bitku! Jel moze video kako si se konstantno motivirala i samu sebe gurala iz dana u dan?onaj psihološki emotivni profil je vrlo zanimljiv kako neodustat? Hvala

Odgovori